Ratsastusradan säännöt

Saapuessasi maneesiin tai kentälle, jossa ratsastaa muita ratsukoita, kysy voitko tulla paikalle. Saat luvan, kun harjoitus on turvallisessa vaiheessa sisääntuloon. Maneesiin tultaessa on aina varoitettava tulosta viheltäen tai huhuillen - ja sisään vasta luvan kanssa. Näin et säikytä muita ratsukoita. Hyviin tapoihin kuuluu edes sanoa "hei" muille paikalla oleville. Maneesin ovea ei avata hevosen selästä - vaan maasta käsin.

Selkään nousu, selästä laskeutuminen, hevosten taluttelu, loimen laitto, käynti ja käännökset tehdään aina URAN SISÄPUOLELLA niin, että muut mahtuvat uralta ohi. Myös siirtymiset käyntiin ja pysähdykset tehdään uran sisäpuolella, ei uralla.Loimien filttien yms. pois riisuminen ja pukeminen laitetaan maastakäsin, ei selässä istuen.

Uralla mennään ravia ja laukkaa. Näissä askellajeissa ohitus tapahtuu aina vasemmalta, kuten maantieliikenteessäkin. Opettele mikä on oikea, mikä vasen. Vastaan tultaessa ratsastajien vasemmat kädet kohtaavat.

Tästä säännöstä on olemassa poikkeus: jos joku selvästi pysyy pääty- tai keskiympyrällä, ohitetaan hänet uralta ulkokautta.

Ratsastussuunta pyritään pitämään samana kuin vanhimmalla/kokeneimmalla ratsastajalla.

Älä laukkaa ohi toisen takaa, vaan ratsasta laukka toiseen suuntaan niin, että ohitat muut laukasta "päin". Takaa laukkaava hevonen saa muut hevoset säntäämään mukaan.

Älä maiskuta/käytä raippaa häiritsevästi. Muut hevoset eivät ole yhtä laiskoja kuin omasi.

Anna tilaa tai väistä, jos jollakin on vähän koulutettu varsa/hankala hevonen tai ori, jota ei voi ohittaa läheltä, tai jos joku harjoittelee hetken kouluratsastusrataa tai laukanvaihto-sarjaa lävistäjällä tms. Näiden ratsastajien asiana taas on informoida muita esim. kysymällä: "Minulla olisi nuori hevonen, jolla haluaisin laukata uralla muutaman kierroksen, voisitteko sen aikaa väistää - kiitos". Tai "menisin seuraavaksi lävistäjän, kiitos".

Älä juoksuta/taluta/ratsasta rinnakkain/hyppää useampia esteitä jos maneesissa tai kentällä on useampia ratsastajia. Yritä ajoittaa nämä toiminnat rauhalliseen aikaan, ilmoita niistä etukäteen sovitulla tavalla ja taluttele hevosta muualla.

Yleisesti ottaen pidä silmät auki, on mahdotonta nähdä ketään muuta, jos vain tuijottat oman hevosesi niskaa.

Ilmoita poistumisestasi, varsinkin jos jätät jonkun yksin maneesiin tai kentälle. Poistu rauhallisesti.

Jos hevosesi potkii muita hevosia, laita sen häntään punainen nauha tai rusetti, tällöin muut tietävät kiertää sen kauempaa.

Katsomossa, tallissa ja tallin pihalla liikutaan rauhallisesti, eikä vaelleta sisään ja ulos tai huudeta ja juosta. Vältä myös koirien, pikkulapsien, sateenvarjojen ja lastenvaunujen tuomista näihin paikkoihin, koska ne voivat häiritä hevosia.